50 ÉVES A NEMZETI STÚDIÓ

Ünnepi megemlékezést tart a Magyar Színház és a Pesti Magyar Színiakadémia vezetősége a Nemzeti Stúdió megalapításának 50. jubileuma alkalmából.
Zalán János, a Magyar Színház igazgatója – maga is egykori stúdiós – és Benkő Nóra, a jogutód Pesti Magyar Színiakadémia vezetője a Magyar Színházba hívta az egykori tanítványokat – közel négyszázan ünnepelik együtt a jubileumot 2016. június 11-én.

Az ünnepségen felavatják az alapító, Bodnár Sándor szobrát, aki a színház egykor legtöbbet foglalkoztatott játékmestere és segédrendezője volt. Ugyancsak leleplezik az egykori tanárok emléktábláját is. A megemlékezésen részt vesz Andorai Péter és Szacsvay László, a Nemzet Színészei, Hámori Ildikó, Bánsági Ildikó, Csákányi Eszter, Lázár Kati és Lukács Sándor Kossuth-díjas művészek.

A Nemzeti Stúdió legendás színészképző intézmény volt, amely azzal a céllal jött létre, hogy gyakorlati képzést nyújtson a színpadi szerepléshez.
A ma aktív színészek és színházi, televíziós szakemberek 70%-a „megjárta a Stúdiót”. Jelentős részük főiskola nélkül, hosszabb időt vidéken töltve került a pályára, másoknak pedig ugródeszkát jelentett a Nemzeti Stúdió a színművészeti diplomához. Az egykori tanítványok közül heten később színházigazgatók lettek, közülük négy ma is aktív.

TERVEZETT ÜNNEPI PROGRAM:

18:00
A vendégek érkezése a Magyar Színházba.
A nagyszínpadon a jelenlegi akadémisták műsora, mozgásszínházi előadás.

19:00
Emlékműsor: köszöntők, archív filmek vetítése, az egykori jeles tanárok és tanítványok visszaemlékezései.
A Nemzeti Stúdió 20. jubileumi rendezvényén készített emlékfilm vetítése. Beszédet mond Lukács Sándor színművész, egykori stúdiós.
Az 50. jubileumra készített ünnepi film vetítése, ahol Kossuth-díjas színművészek (Hámori Ildikó, Bánsági Ildikó, Csákányi Eszter, Lázár Kati, Lukács Sándor) és a Nemzet Színészei (Andorai Péter és Szacsvay László) emlékeznek egykori iskolájukra, a Nemzeti Stúdióra (mai nevén Pesti Magyar Színiakadémia).

20:00
Az egykori tanárok emléktáblájának és az alapító Bodnár Sándor szobrának avatása.
Tisztelgés az alapítók és az elhunyt tanárok előtt.

20:30
Svédasztalos fogadás, a kivetítőkön régi előadások és fényképes emlékek tekinthetők meg. Az aktív színészek folyamatos érkezése – sokan előadásról jönnek át az ünnepségre.
A nagyszínpadon játékos és interaktív beszéd-, tánc- és szituációs gyakorlatokat mutatnak be a mostani akadémisták – a régi stúdiósok instrukciói alapján. Régiek és újak közös játéka a színpadon.
A nézői fogadóterekben kötetlen beszélgetések.

23:00
A HARMADIK FIGYELMEZTETÉS színészzenekar koncertje, tánc a nagyszínpadon.

24:00
Közös fotó a nagyszínpadon.

stu25 találk
Forrás: pmsza.hu