“A magyar férfi akkor megy orvoshoz, ha viszik.”

“A magyar férfi akkor megy orvoshoz, ha viszik.”
És színházba mikor megy?

 

Copy of movember_plakat_a3_nyomdai.pdfA férfiak egészségéért kampányol a Movember Hungary idén novemberben is, s velük együtt kampányolunk mi, a Pesti Magyar Színház művészei és vezetői is.

A magyar férfi akkor megy orvoshoz, ha viszik – ezen az ironikusan humoros, de sajnos valós tényeken álló kijelentésen próbálnak a Movember Hungary mozgalmához csatlakozó orvosok, közéleti személyiségek, köztük színházunk művészei változtatni.

A szemléletformáló kampány figyelemfelkeltő eleme a már itthon is hagyományosnak számító bajusznövesztés. A lelkes résztvevők novemberben egy hónapon át növesztik a kampány védjegyeként szolgáló, különböző formájú és hosszúságú bajszokat – ezzel is felhívva a figyelmet a betegség megelőzésére, a férfiak egészségének fontosságára.

A Pesti Magyar Színház egy különleges akcióval kedveskedik a bajuszos és a Bajusz vezetéknevű férfiaknak Movember hónapjában.

A bajuszt növesztő, illetve Bajusz vezetéknevű férfinézőink – amennyiben partnerrel érkeznek az előadásra – novemberben ingyen nézhetik meg A konyha és a Chioggiai csetepaté című darabjainkat. A partnerek részére teljes árú jegyet kell váltaniuk a jegypénztárban vagy a közönségszervezésen. A vásárlás helyszínén az akcióban résztvevő mindkét nézőnk részére 50 %-os törzskedvezményű jegyet fogunk kiadni.

Az Ausztráliából indult Movember mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell egészségükkel, és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal. A bajusz egy „kitűző”, melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák elleni kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett.

Copy of movember_logo_vector.pdfA mostantól egyesületi formában működtetett kampány hazánkban néhány év alatt elérte, hogy ma már egyre többen tudják, milyen célt szolgál a novemberi bajusznövesztés.
A férfiak tudatos és egészséges életvitelének propagálására égető szükség van annak érdekében, hogy a riasztóan magas korai férfi halálozási arány csökkenhessen. Évente körülbelül 4500 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, és közülük körülbelül 1500-an életüket vesztik ebben a betegségben.


A prosztata megbetegedéseinek jelzésére alkalmas a vérvételes módszer is, hiszen a prosztatabetegségeknél a PSA-szint a normál érték többszöröse is lehet. Az elmúlt évek sikeres adománygyűjtéseiből a Movember Hungary PSA-mérőműszereket vásárolt, amelyek a vizsgálatok fontos részét képzik. Idén a 77 Elektronika Kft. is csatlakozott a mozgalomhoz és további három magyar fejlesztésű és gyártású PSA-műszerrel, illetve a szűréshez szükséges fogyóeszközökkel támogatja a Movember Hungary-t.

Minden, a kampánnyal kapcsolatos hír és aktualitások a Movember Hungary hivatalos weboldalán, valamint Facebook profiloldalán találhatóak.