A Magyar Jelnyelv Napja a színházban

A Magyar Jelnyelv Napja alkalmából szakmai találkozót és workshopot rendez közös szervezésében a SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) és a Pesti Magyar Színház. A szakmai beszélgetést kulisszajárás követi, majd a Valahol Európában jelnyelvvel tolmácsolt előadása zárja, a nézőtéren 50 hallássérült néző is helyet foglal. Az előadás előtt köszöntőt mond Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Dr. Zalán János, PhD, DLA, a Pesti Magyar Színház igazgatója. Az esemény a 2017-ben kiemelt Magyar Jelnyelv Napja programsorozatába illeszkedik.

A Pesti Magyar Színházban a jelnyelv kultúra területén betöltött szerepe kerül fókuszba. A színház évek óta bizonyítja nyitottságát az akadálymentesítésre. 64 jelnyelvvel tolmácsolt előadással a háta mögött nagy tapasztalattal rendelkezik a színházi előadások hozzáférhetőségéről. A programban pódiumbeszélgetés, majd kötetlen beszélgetés szerepel, mindkettő témája a színház és a jelnyelv kapcsolata, választható programként színpadbejárás és találkozó a színészekkel, majd ezt követően jelnyelvi tolmácsolással és audionarrációval akadálymentesített Valahol Európában előadással zárul a Magyar Jelnyelv Napja a Magyar Színházban.

PROGRAM ÓRÁRÓL ÓRÁRA
17:00-18:00
Szakmai beszélgetés a Szalonban
17:20-17:45
Színpadbejárás és találkozó a Valahol Európában szereplőivel
19:00-19.20
Köszöntőt mond Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója
19:20-21:50
Valahol Európában c. előadás audionarrációval és jelnyelvi tolmácsolással (látássérültek és hallássérültek, valamint mozgássérültek számára akadálymentesített előadás)