A tizedes meg a többiek – színházpedagógiai foglalkozás

Dobozy Imre: A tizedes meg a többiek

Rendező: Lengyel Ferenc

A II. világháború vége felé járunk. A Magyarországon harcoló felek egyre fáradtabbak, kimerültebbek, és egyre kevesebben akarnak önként és dalolva a frontra menni. Mindenféle lógósokba botlik az ember. Főhősünk, a tizedes is azért oson be egy kastélyba. hogy végre megpihenhessen a frontvonalak között. Ám nemsokára kiderül, hogy a kastély más katonaszökevényeknek is a tanyája, és ezekből az ágrólszakadtakból ügyes, ravasz és túlélésre képes csapatot kellene kovácsolni…A legendás filmvígjáték elevenedik meg a színpadon.

Foglalkozásról:
„Ez Magyarország! Átöltözünk, mindig csak átöltözünk.”

Haza és hovatartozás… egyáltalán mit jelent az, hogy haza? A hovatartozásomat mutatja az egyenruha, amit viselek – amit könnyedén le lehet cserélni. Látod hova tartozom, ha rám nézel – vajon azt gondolom legbelül is, amit a kifelé mutatok? Hol húzódnak a „frontvonalak”, s vajon ki miért áll erre vagy arra az oldalra? Helyzeteket kínálunk, melyekben erőteljes szerepet kap az énkép, az ön- és társismeret, az identitás. Játszunk, tervezünk, újra értékelünk – a színházi előadás által felvetett témák és élethelyzetek mentén.

Ajánlott kor:
8-12. évfolyam (14-18 éves kor között, színházpedagógiai gyakorlattal nem rendelkező csoportnak is) + felnőttek (akár 99 éves korig)

Tovább