A vén Európa

Ötvenedik előadására készül a Magyar Színház Valahol Európában produkciója. Az előadás létrejöttében résztvevő valamennyi kollégának –háttérben és a színpadon, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt – gratulálunk!

Azok, akik a Valahol Európában musical operettszínházi bemutatója körül voltak gyerekek, ma minimum 30 évesek. Azok, akik gyerekként játszottak benne, kicsit akár többek is. Kovács Patrícia például már túlkoros volt, amikor egyenesen a Színművészeti Egyetem elkezdése miatt búcsúztatták a színpadon. Sírva köszönt el nyúlfarknyi szerepétől, később Egerben már az egyetem után eljátszhatta a darab női főszerepét is.

Mindezt csak azért meséljük el, mert a Valahol Európában generációs előadás, és Budapesten az operettszínházi bemutató után 17 évvel került színre a Magyar Színházban, tavaly.

Képek az előadásról – galéria

A gyerekeket játszó gyerekszínészeknek ugyanúgy életre szóló ez a színdarab, mint mindenkinek, aki megnézi. Pedig a Pál utcai fiúk friss Dés-musical elhomályosítani látszik a Valahol Európábant, de csak azért, mert a színházba járók mindig az újdonságot keresik. Ám amikor a családjuk történetét, Budapesthez, az országhoz, és általában a színházhoz való viszonyukat akarják elmagyarázni a szülők a gyerekeiknek, akkor előbb-utóbb odajutnak, hogy a legbiztosabb, ha a család együtt megnézi a Valahol Európábant. Mert ez az a musical, amely annyira személyesen tartozik hozzánk, az életünkhöz, hogy sokszor úgy érezzük, mi vagyunk a színpadon, a mi életünkből írták ezt a történetet, pedig még csak nem is éltünk akkor.

Csakhogy a XXI. század első harmadában újra naponta megtapasztalhatjuk a mindennapi gyűlölködést, azt, hogy semmibe sem kerül felizzítani a gyanút egymás ellen, azt, hogy a segítség helyett a megbélyegzés az egyszerűbb társadalmi álláspont. Az, aki megnézi a Valahol Európábant, láthatja az országban csellengő árva gyerekeket a színpadon és eltöprenghet azon, hogy az Európában bolyongó árva gyerekek jelenléte mégis kinek a felelőssége, és vajon milyen életük lesz azoknak, akik megbélyegzetten, remény és család nélkül kénytelenek boldogulni. Vagy egyáltalán megmaradni.

A Valahol Európában recept az életre. Arra, hogy megértsük, csak az emberség és a kultúra az, ami meg tudja menteni a magából kifordult embereket, és vissza tudja lökni a világot is a megszokott forgási irányába. Mert a Valahol Európában megmutatja, mi történhet akkor, ha a történelemnek megengedjük, hogy ismételje önmagát.

Az 50. előadás a Magyar Színház művészeinek, az előadás alkotóinak és a Magyar Színház közönségének közös sikere. Gratulálunk hozzá!

Fotó: Zsigmond László
Szöveg: serzsi