Bemutató előadásaink a 2016/17-es évadban

NAGYSZÍNPAD

 

Dobozy Imre: A TIZEDES MEG A TÖBBIEK  ● komédia
Rendező: Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas
Bemutató: 2016. szeptember 30.

Az oroszok már a spájzban vannak! A legendás vígjáték, a zseniális film színpadi változata a Pesti Magyar Színházban. Hogyan lehet túlélni a háborút két frontvonal között? Ravaszsággal, cselezéssel, sok-sok átöltözéssel és némi józanésszel! Bravúros komédia, pengeéles történelmi szatíra kiváló szereposztásban.


Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA ● mesejáték
Rendező: Juhász Róza
Bemutató: 2016. november 5.

Egy talpraesett királykisasszony, egy vagány halászlegény, egy eltűnt királynő, egy befolyásolható uralkodó, egy gonosz mágus, egy udvari bolond és megannyi tüneményes vízi lény és tündér. Ebben a varázslatos mesében minden lehetséges! És miközben csak kapkodjuk a fejünket a csodák láttán, a történet szinte észrevétlenül tanít minket a természetvédelem s az egyéni felelősség fontosságára.


Dés L.-Nemes I.-Böhm Gy.-Korcsmáros Gy.-Horváth P.: VALAHOL EURÓPÁBAN ● musical
Rendező: Nagy Viktor Nádasdy Kálmán- és Jászai Mari-díjas
Bemutató: 2016. december 2.

Egy árva gyermekekből álló csapat és egy rendkívüli felnőtt, egy nemes lelkű művész a háború sújtotta Magyarországon. Varázslatos történet hűségről, bátorságról, barátságról és emberségről az embertelenségben. Az egyik legcsodálatosabb magyar musical a Pesti Magyar Színház színpadán!


Moliére: A FÖSVÉNY ● vígjáték
Rendező: Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas
Bemutató: 2017. február 24.

A színháztörténet egyik leghíresebb, legtréfásabb komédiája! Egy mániásan fösvény apa és szerelmes fiatalok kibékíthetetlennek tűnő csatározása – most bravúros szereposztásban a Pesti Magyar Színházban. Ilyen még nem volt: apa, fia és lánya együtt, egy színpadon ebben a klasszikus remekműben!


KAMARASZÍNPAD

Eugene O’Neill: UTAZÁS AZ ÉJSZAKÁBA ● tragédia
Rendező: Málnay Levente Balázs Béla-díjas, Érdemes művész
Bemutató: 2017. február 3.

Egy amerikai család átlagos reggelije. Csakhogy a felszínes csevegés mögött feszült indulatok rejtőznek, s az idő múlásával elfojtott sérelmek törnek a felszínre. Hamarosan elszabadul a pokol az elegáns házban! Döbbenetes erejű történet családi viszonyokról, önhazugságról, szeretetvágyról- és hiányról, emberi erőről és gyöngeségről. Parádés szereposztás!


VASFÜGGÖNY MÖGÖTTI JÁTÉKTÉR

Jon Fosse: ALVÁS ● dráma
Rendező: Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas
Bemutató: 2017. április 8.

Több generáció egy lakásban. Az emberi élet stációi, szerelem, boldogság, beteljesülés és kiábrándulás, remény és reménytelenség. Semmivel sem összehasonítható atmoszféra! A világhírű norvég szerző, a „fenegyerek” különleges darabjának magyarországi ősbemutatója!


SINKOVITS IMRE SZÍNPAD

AZ IGAZAT MONDD, NE CSAK A VALÓDIT  ● zenés, rendhagyó színházi est
Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész előadásában, Négyessy Katalin gordonkaművész közreműködésével

Összeállítás a XX. századi Istent kereső magyar költők műveiből, Babits Mihály, Ady Endre, József Attila, Pilinszky János és más költőktől egy rendhagyó zenés irodalmi műsor keretében, melynek formája erősen táplálkozik Latinovits Zoltán Balassi estjének a szerkezetéből és Mensáros László A XX. század című legendás műsorából, amelyek hasonló céllal kerültek a közönség elé. Eperjes Károly estjét hosszú évtizedek óta láthatja a közönség az országban és a határokon túl is. Ez idáig száznegyvennégy verset gyűjtött össze az évek alatt. Ezekből mennyit mond el egy esten, mindig függ a közönségtől és az ő igényeiktől, de a műsor hármas szerkezetén sohasem változtat.


Visky András: JÚLIA – Párbeszéd a szerelemről ● monodráma egy részben
Előadja: Ráckevei Anna m. v.
Rendező: Szabó K. István
Bemutató: 2017. január 10.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Visky András Júlia – Párbeszéd a szerelemről című monodrámája a szerző családjának tragikus sorsát mutatja be, érzékenyen, csodálatos humánummal. Megrázó erejű műalkotás a szerelem mindent megtartó hatalmáról és a hit erejéről.
A darab az utóbbi évek egyik legsikeresebb drámája. Magyarországon és Erdélyben is többször színpadra állították.   Ez volt az első kortárs magyar darab, amelyet 2007-ben meghívtak a New York-i Nemzetközi Fringe Fesztiválra. Rádióváltozat is készült belőle, amely ugyancsak nagy szakmai sikert aratott.


Lisa Langseth: A KARMESTER SZERETŐJE ● kortárs svéd dráma
Címszerepben: Benkő Nóra
Rendező: Varga Éva Jászai Mari-díjas
Bemutató: 2017. március 19.

Az egyszemélyes darab egy őszinte monológ, amely a szerető szemszögéből mutatja be ennek a kapcsolatnak a csúcsait és mélységeit – a köznapitól eltérő valóságát. Az előadás lemezteleníti a testet és a lelket is – Benkő Nóra lebilincselő őszinteséggel mutatja meg mindkettőt. Az előadás egyszerre pikáns, provokatív és végtelenül őszinte – minden nézőnek ajánljuk, aki többet akar tudni a szenvedély titkos természetéről.


Dvorák Gábor: TÓTÁGAS TÖRTÉNETEK ● mesejáték 3-10 éveseknek
Dvorák Gábor és Patka Heléna előadásában

Az előadás külön célja – melyet a cím is sugall –, hogy erősítse azt az általunk képviselt szemléletmódot, mely szerint az életben akkor tudunk megfelelően jó döntéseket hozni, ha képesek vagyunk egy-egy dolgot, életszituációt több szempontból értelmezni, értékelni, átélni, érzékelni, más-más szemszögből is figyelembe venni. Az előadás szándéka, hogy erősítse a beleérző készséget. Tanítson azon keresztül, hogy az ember cselekedete, vélekedése egy más nézőpontból mennyire más-más megítélésű lehet – a világ nem fekete-fehér.