Csernus Mariann életműdíjat kapott

Átadták a Magyar Teátrum Díjakat – Csernus Mariann Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész kapta az Életműdíjat kivételes színészi pályája elismeréseként. 

Csernus Mariannt 1950-ben szerződtette Major Tamás a Nemzeti Színházba, és nem rúgta ki akkor sem, amikor politikai nyomásra elhallgattatták és hosszú évekig nem léphetett színre. Akkoriban önálló estekkel, a magyar költészet remekeivel járta az országot, valamint paródiaműsorokban lépett fel. A mellőzöttség évei után,  1970-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. Weöres Sándor Psychéjét 1972. március 15.-én mutatta be az Egyetemi Színpadon, melynek kéziratát maga a költő adta át, tekintettel sokéves barátságukra. Az előadással országszerte nagy sikert aratott. 1975-ben tért vissza a Nemzeti színpadára egy Arisztophanész-darabban, és még ebben az évben megkapta az érdemes művész elismerést. 1981-ben, miután kiadták a Vizsolyi Biblia „hasonmás kiadását”, született meg annak a kétórás előadó estnek az ötlete, amelynek keretében Csernus Mariann a teljes művet felolvassa egy kétórás műsorban – a Vizsolyi Biblia-es, még a 2012/13-as évadban is ment a Katona József Színházban. Csernus Mariann jelenleg is színpadon áll, Háy János darabjában, a Házasságon innen, házasságon túl Marika nénijeként, a Pesti Magyar Színház színpadán.

1989-ben a Nemzeti Színház Örökös Tagja lett. 2000-től, a névváltást követően is a Pesti Magyar Színház tagja maradt.  

Képek Csernus Mariann 90. születésnapjáról, amelyet a társulat és színházi barátok, kollégák körében ünnepelt.

Csernus Mariannak az egész társulat nevében gratulálunk, és további színési sikereket, egészséget és minden jót kívánunk!