Cyberbullying? Megvan?

Szakmai napot tartott középiskolások bevonásával az Igazságügyi Minisztérium Áldozatsegítő Központja és a Magyar Színház. A színházpedagógusok, Egervári György, Kálócz László és Tóth Cecília segítségével a fiatalok arra kerestek megoldást, mi a szülő és a gyerek mozgástere krízishelyzetben, és hogyan védhető ki a digitális zaklatás.

Az internet és az okostelefon előtti időkben az iskolai keménysrácok szétpofozták a suli vécéjében vagy a tornatermi öltözőben a gyengébb és érzékenyebb társaikat. De mióta a tizenévesek kezében is ott van az okostelefon és a tablet, az erőszak új médiumokra került át, és gyerekekkel foglakozó pszichológia és kriminológia egy új fogalmat volt kénytelen megalkotni: ez a cyberbullying, vagyis a kiber (digitális) zaklatás.

Kis öröm, hogy Magyarországon szerencsére még nem tudnak olyan esetről, ami az áldozat öngyilkosságával végződött volna. Olyanról viszont sokat is, amelyik iskolaváltással vagy költözködéssel járt. A gond az, hogy a kibererőszaknak nem szab gátat a kerület vagy az iskolaváltás.

A még nagyobb gond az, hogy többnyire a barátok, szülők előtt is titok marad a zaklatás

A kiberzaklatás az, amikor az interneten, mobiltelefonon vagy egyéb digitális eszközön keresztül rendszeresen érkeznek olyan üzenetek, amelyek sértőek, félelemkeltőek vagy manipulatívak, és a címzett önbecsülését próbálják tönkretenni.

Erről szervezett színházpedagógiai érzékenyítő szakmai napot az Igazságügyi Minisztérium Áldozatsegítő Központja és a Magyar Színház.

A színházpedagógiai játékban részt vettek a Forrai Művészeti Szakgimnázium, a II. Rákóczi Gimnázium diákjai és Benkő Nóra, aki a játékban a mindenkori anyát alakította. Azt, akiben megvan a jószándék, de nem tudja, hogyan kell segíteni, hiszen ezekben a történetekben a félelem és a bizalmatlanság mellett a legtragikusabb a bántalmazott személy – jelen esetben a diák – digitális megalázása és a szégyenérzet, amitől nem mer segítséget kérni.

A színházpedagógia játékban a diákok kifejezték azt, hogy a családban meglévő bizalom mindennél fontosabb, még akkor is, ha a család – mint olyan – nehezített terep a válások és féltestvérek miatt. Ők mégis, mindenekfölött biztonságra és bizalomra vágynak. Ilyen egyszerű.

Ilyen egyszerű?