Dvorák Gábor

Dvorák Gábor

Fotó: Dvorák Dániel
Fotó: Dvorák Dániel

Budapest, 1958. február 27.

1976-ban kezdett pantomimmel foglalkozni, mestere Kárpáthy Zoltán volt. 1976 és 1978 között a Thália Színházban szerzett színházi tapasztalatokat, majd egy évvel később színházrendezői vizsgát tett.
1982 óta hivatásos pantomimművész, pantomimtanár. 1984–88-ig főként Svájcban, Németországban és Ausztriában dolgozott, tanított, majd itthon is rendszeresen tartott kurzusokat. 1989 és 2002 között tanítványaival több társulatot is alakított.
2002-ben Patka Helénával megalapították saját nevükkel fémjelzett színházukat, a Dvorák & Patka Színházat. A békakirály, a Játsszunk pantomimet! és az Egypercesek című előadásaikkal nagy sikert arattak, és visszatérő vendégei a Miskolci Nemzeti Színháznak, a Pécsi Harmadik Színháznak, a bécsi Gloria Theaternek és a szintén bécsi Collegium Hungaricumnak. Emellett számos hazai színházban felléptek: játszottak a Merlin Színház, a Bárka Színház, az IBS Színpad, a Gyulai Várszínház, a Békés Megyei Jókai Színház, az Esztergomi Várszínház, a Győri Nemzeti Színház, a Holdvilág Kamaraszínház és a Komédium Színház színpadán is. Előadásaikban többnyire rendezőként és színészként is tevékenykedik, továbbá ő rendezi Patka Heléna előadóestjeit is.
2000-től 2003-ig pantomimtanárként részt vett a Kabóca Bábszínház bábszínész képzésében. Időközben siket és nagyothalló gyerekekkel is foglalkozni kezdett.
2006-tól a Pesti Magyar Színiakadémián tanított színpadi mozgást, 2007-ben pedig a békéscsabai Színitanházban tartott pantomimkurzust. Ezt követően a Vígszínházban és a Békéscsabai Jókai Színházban is koreografált, mimografált.
2015-től a Pesti Magyar Színház koprodukciós partnere.

A Magyar Színházban jelenleg játszott szerepei:
KIRÁLYFI; BÉKA; KÉRŐK; JÁTÉKMESTER (Jacob Grimm – Wilhelm Grimm – Dvorák Gábor: A békakirály)
Dvorák Gábor: Huzavona

További fontos szerepei:
Illúziók
Mozdulatok humora
Egynyári szerelem
Megzavart nyugalom
Ötórai tea
Bohóc-cirkusz
Emberek és “emberek”
Murphy törvényei – Pécsi Harmadik Színház
Öregek
A Nyúl
Egypercesek – Groteszkek

Filmes és televíziós szerepek:
Blue Box
Mindentudás Egyeteme
Adóellenőrök (humoros illusztráció)