Eugene O’Neill: Utazás az éjszakába

Fotó: Zsigmond László

A Nobel-díjas szerző darabja egy hosszú nap és egy szétesett család története, mely család történetesen a sajátja.  Nem véletlen, hogy O’Neill végrendeletileg meghagyta, csak a halála után 25 évvel mutathatják be a darabot.
Olyan remekmű ez, ami mélyebb magába nézésre, önelemzésre készteti az alkotókat, nézőket egyaránt, s – nem mellékesen – bravúros alakítások lehetőségét nyújtja a színészeknek.

A döbbenetes erejű történetben Bánsági Ildikó játssza el a pokoli életű anya Mary Cavan Tyrone szerepét. A színészi tehetségét felmorzsoló James Tyrone szerepében Szélyes Imre látható. A két fiút Horváth Illés és Gémes Antos játssza. A cselédlány Gáspár Kata.
A rendező: Málnay Levente
Utazás az éjszakába – bemutató: 2017. február 3.

James Tyrone, az apa, jó nevű színész, aki az évek alatt lassan és biztosan eltékozolta a tehetségét, a stabil és könnyű pénzkeresetet választva. Jamie, a nagyobbik fiú szintén színész lett, céltalan életét a New York-i partikban pazarolja el és alkoholba fojtja. Edmund, a kisebbik fiú, író szeretne lenni, de valószínűleg súlyos beteg  és most a diagnózisra vár. Az apja inkább megspórolná a kezelés költségeit. Mary, az anya elvonókúráról jött vissza, ahol morfiumfüggőségét kezelték. Adott még egy cselédlány is, aki a maga természetességével mozogna ezen a terepen, ha tudna. De az ösztönök kicsorbulnak az indulatokon.

Ehhez képest egy igazán derűs reggelivel indul a nap, éjfélre azonban a család élete millió darabra esik széjjel. Eleinte csak piszkálják, szurkálják egymást, majd bevetik a nehéz tüzérséget is, hogy a nap végére kő-kövön ne maradjon az összehazudott életükből. Egyre-másra törnek a felszínre az elfojtott sérelmek, és derülnek ki a családtagok nyilvánvaló jellemhibái. Ki volt a hibás? Kire lehet rátolni a felelősséget? – szokásos családi társasjáték, mindenki ismeri.