Évadnyitót tartott a Magyar Színház

Zalán János igazgató megnyitotta a Magyar Színház 2018-19-es évadát. Köszöntötte a társulatot, bejelentette, hogy beadta az igazgatói pályázatát az újabb vezetői ciklusra és tájékoztatott az új bemutatókról. 

Zalán János a Magyar Színház igazgatója azzal kezdte a társulati ülést, hogy elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018. július 5-ei dátummal, és július 10-ei közzététellel pályázatot írt ki a Pesti Magyar Színház igazgatói állására. Ez egyben azt is jelenti, hogy Zalán János négy évre kapott igazgatói megbízása hamarosan (2019. január végén) lejár. Az igazgató megköszönte a társulatnak az eddigi munkát, segítséget, támogatást és bejelentette, hogy 2018. augusztus 17-én benyújtotta az új pályázatát az EMMI-nek.
 
A kiírás szerint a pályázatok beadásának határideje 2018. augusztus 21, az elbírálás határideje pedig 30 nap, azaz legkésőbb a színház első bemutatója a Folytassa, Ciceró! premierjének időpontjáig dönt a minisztérium arról, kap-e újból Zalán János felhatalmazást arra, hogy folytassa további 5 éven át, 2024. január 31-ig a munkát.
 
 A 2018/19-es évad tervei és műsora:
A Nagyszínpadon
 
2018. szeptember 21-én 
Maurice Hennequin – Pierre Veber: 
Rendező: Horváth Illés
 
2018. október 13-án    
Gimesi Dóra-Jeli Viktória-Tasnádi István-Vészits Andrea: IDŐFUTÁR című zenés időutazását láthatja közönségünk, Budapesten először!
Rendező: Tasnádi Csaba
 
2018. október 27-én     
Szabó Magda – Egressy Zoltán:
TÜNDÉR LALA című zenés mesejátékának premierjét tartjuk
Rendező: Halasi Dániel
 
2018. december 7-én   
Dusan Kovačević:
A MARATONFUTÓK TISZTELETKÖRT FUTNAK című fekete komédiáját mutatjuk be
rendező: Paolo Magelli
 
2019. január 11-én
Luigi Magni és Bernardino Zapponi azonos című filmforgatókönyvét Vajda Katalin átdolgozásában:
LEGYETEK JÓK, HA TUDTOK! címmel
Rendező: Nagy Viktor
 
 2019. márciusban
Carlo Collodi-Litvai Nelli: PINOKKIÓ című mesejátéka kerül színre
Eperjes Károly rendezésében
 
Az évad új bemutatóin túl 15 produkciót tart repertoáron a színház.
 
Vidéki Színházak Fesztiválja a Thália Színházban zajló felújítási munkák miatt a Magyar Színházban lesz szeptember 3 és 10 között. A Radnóti Színház felújításának ideje alatt a Radnóti hétfőnként és keddenként részben a Magyarba költözik. A III. Richard-ot és az Ádám almái-t láthatja majd a Magyarban a közönség.
 
Zalán János bemutatta a társulat új tagját, Telekes Pétert, aki a Vígszínházból szerződött át.
 
50. színészi jubileuma alkalmából a társulat felköszöntette Hunyadkürti István Jászay Mari-díjas művészt, aki 1968-ban a Békéscsabai Jókai Színházban, Miszlai István igazgatása alatt lépett először a deszkákra, azaz idén augusztusban 50 éve kezdte első évadját.
 
Agárdyné Rácz Boriska 2006-ban Agárdy Emlékláncot alapított, Agárdy Gábor színművész emlékének ápolása céljából. A díjat évente egy alkalommal a Pesti Magyar Színház társulatának egy arra érdemes tagja kaphatja, akit a társulat művészei titkosan szavaznak meg az idén ezt Csernus Mariann Kossuth díjas művész vehette át.
 
A Magyar Színház tagja az ETC-nek,a  European Theatre Convention-nek, vagyis az Európai Színházi Konvenciónak, amely a legnagyobb európai színházi szervezet, több mint 40 tagszínházzal. Idén januárban a Pesti Magyar Színház is jelentkezett egy több éves, 2020-ig tartó projektre, az ún. Young Europe, azaz Ifjú Európa 3-ra, melynek keretében egy vadonatúj, fiatalokról-fiataloknak szóló színdarabot, illetve előadást kell majd létrehozni külföldi partnerszínházainkkal. A projekt előkészítése folyamatosan zajlik, és remélhetően ez a kooperáció is segít majd a színháznak beilleszkedni a nemzetközi színházi vérkeringésbe.   
 
A Magyar Színház is ott lesz szeptember 1-én a Pozsonyi Pikniken és részt vesz szeptember 22-én a Színházak Éjszakáján

.
fotók: Juhász Éva