Évadzáró társulati ülés a Magyar Színházban – 2017/18-as évad

“Nem is tudtam, hogy ilyen előadás is lehet a Magyar Színházban! Óriási élmény volt”
(Nézői vélemény a Magyar Színház facebook oldaláról)

Évadzáró társulati ülést tartott a Magyar Színház. Az idei eredményeket a társulat igazgatója, Zalán János PhD ismertette. Az évadzárón köszöntöttük jubileumot ünneplő társulati tagjainkat é munkatársainkat, és kiosztottuk a Főnix Díjakat.

A 2017/18-as színházi évadban 7 bemutatója volt a Magyar Színháznak. Az évad bemutató előadásain túl 14 produkciót tartott repertoáron. A Magyar Színház a 2017/18-as évadban 324 saját előadást tartott (14 előadással többet, mint a tavalyi évadban).

 

A SZÁMOK

Három évvel ezelőtt az eladható jegyek száma:
82.999 volt – most: 130.078
Fizető néző: 56.271 – most: 111.492
Látogatottság: 67,8 % – most: 88,32 %

A jegybevétel három éve: 117.494.875.- Ft, tavalyi évadban: 233.173.622.- Ft, az idei évadban pedig: 278.735.760.-Ft volt, azaz további 45 millióval nőtt a jegybevétel úgy, hogy az előadások száma csupán minimálisan növekedett.

A Magyar Színház a 2017/18-as évadot 344 előadással zárja. (Tavaly 350 volt.) A saját előadások nézőszáma tovább növekedett.

 

2018/19-ES ÉVAD BEMUTATÓI

2018. szeptember 21.
Maurice Hennequin – Pierre Veber:
FOLYTASSA CICERÓ – AVAGY BOTRÁNY A TÖRVÉNYSZÉKEN
zenés, szatirikus érzékiség
Rendező: Horváth Illés

2018. október 13.
Gimesi Dóra-Jeli Viktória-Tasnádi István-Vészits Andrea: IDŐFUTÁR
zenés időutazás
Rendező: Tasnádi Csaba

2018. október 27.
Szabó Magda – Egressy Zoltán:
TÜNDÉR LALA
zenés mesejáték
Rendező: Halasi Dániel

2018. december 7.
Dusan Kovačević:
A MARATONFUTÓK TISZTELETKÖRT FUTNAK
fekete komédia
Rendező: Paolo Magelli

2019. január 11.
Luigi Magni és Bernardino Zapponi azonos című filmforgatókönyvét Vajda Katalin átdolgozásában:
LEGYETEK JÓK, HA TUDTOK!
zenés játék
Rendező: Nagy Viktor

2019. március elején Carlo Collodi-Litvai Nelli: PINOKKIÓ című mesejátéka kerül színre Eperjes Károly rendezésében.

 

JUBILEUMOK

Tahi József színművész és Mércséné, Szabó Mária számviteli vezető pályájának 40 éves jubileumához érkezett.

25 éve dolgoznak a Magyar (előtte Nemzeti) Színházban: Szabó Rea öltöztetőtár-vezető, Füsti Ilona öltöztető, Hernesz Zoltán öltöztető, Lőrinszky Katalin jelmezkivitelező.

TÁRSULATI DÍJAK

A Pesti Magyar Színház által 2003-ban alapított Főnix-díjat a 2017/18-as évad végén a társulat szavazása alapján osztja ki a Magyar Színház.

Az évad legjobb női főszerelője és a Főnix-díj tulajdonosa: Hámori Ildikó színművésznő.
Az évad legjobb férfi főszerelője, és a Főnix-díj tulajdonosa: Ágoston Péter színművész.
Az Igazgatóság döntése alapján a Főnix-különdíj tulajdonosa: Czímer László üzemeltetési vezető

Minden jubiláló és díjazott kollégánknak szívből gratulálunk!

 

AKADÁLYMENETSÍTÉS – ÉRZÉKENYÍTÉS

A Magyar Színház harmadik éve kiemelt figyelmet fordít az akadálymentesítésre. A három évad alatt közel 250 előadást akadálymentesítettek ezzel egyedülállók a színházak között. Az idei évad 90 akadálymentesített előadásából 11 alkalommal egyszerre valósult meg audionarráció és jelnyelvi tolmácsolás.

 

ÚJ PROJEKTEK

2017 őszén Horváth Illés és színházi csapata elindította a Pesti Kitérő rendezvénysorozatot, amely lehetőséget ad a fővárosi művészeti egyetemistáknak arra, hogy a kortárs közönség megismerhesse őket, illetve a fiatal művészgeneráció megismerhesse a Magyar Színházat.

2018- áprilisában elindult a Hadd Üljek Melletted! (HÜM) program. Ebben a színházzal együttműködésben álló egyesületeknek, szervezeteknek keresnek folyamatosan támogatókat. Az évadban, a támogatóknak köszönhetően, az Anyahajó Anyaközpont 6 egyesületi tagja, a turai Mint a Többi Ember Közhasznú Alapítvány 12 fogyatékkal élő tagja, és a Gyengénlátók Általános Iskolájának 17 hátrányos helyzetű diákja jutott el térítésmentesen a Magyar Színházba.

TERVEK

Ősszel indul az UNICEF-fel közösen egy színházi nevelési program hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel tervezett együttműködésben indul A KATEDRÁTÓL A SZÍNHÁZIG program a közönségnevelés érdekében.

Az ETC European Theatre Convention-nek, vagyis az Európai Színházi Konvenciónak, amely a legnagyobb európai színházi szervezet, több mint 40 tagszínházzal. Idén januárban a Pesti Magyar Színház is jelentkezett egy több éves, 2020-ig tartó projektre, az ún. Young Europe, azaz Ifjú Európa 3-ra, melynek keretében egy vadonatúj, fiatalokról-fiataloknak szóló színdarabot, illetve előadást kell majd létrehoznunk partnerszínházainkkal, a karlsruhe-i Badisches Staatstheaterrel és a Pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházzal. A projekt előkészítése zajlik.