Ez történt a Színházak Éjszakáján

Öt helyszínen 19 programmal vártuk a közönséget a Színházak Éjszakáján a Magyar Színházban. Célunk az volt, hogy őszi premiereinkről (Folytassa, Ciceró!; Időfutár; Tündér Lala) minél több izgalmas információt adhassunk át, miközben azt is megmutatjuk a nézőknek, kik vagyunk, kik dolgoznak nálunk és egy kicsit azt is, hogyan lehet a legkomolyabb munkát is jókedvvel, örömmel végezni.

Képes összeállításunkban bemutatjuk, kikkel és milyen programokkal találkozhatott a néző, ha ellátogatott hozzánk szeptember 22-én. (Fotók: Juhász Éva)

A kapunyitás utáni legelső programunk az Időfutár nyílt próba volt. Koreográfia betanulása és egy kulcsjelenet bepróbálása volt a feladat, Tasnádi Csaba rendező és Bóbis László koreográfus vezetésével. Döbrösi Laura, Pásztor Ádám és Tóth János Gergely mellett színiakadémista növendékek vezették be a nézőket az IDŐFUTÁR világába.

Szerepcsere Benkő Nórával. Népszerű színházi improvizációs játékok segítségével egyszerre mutatkozott be a Magyar Színház és a Pesti Magyar Színiakadémia. De a lényeg nem is ez, hanem az önfeledt játék volt.

Szabó Magda: Tündér Lala – díszletterv-elfogadó értekezlet és beszélgetés Tasi Gézával, Szabó Magda jogutódjával. Az első órában a nézők Halasi Dániel rendező, Kováts Yvette Alida díszlettervező, Zalán János igazgató, Pál Tibor produkciós igazgató és Balázs András közreműködésével bekukkanthattak egy tervelfogadó értekezletre, majd Tasi Gézát faggattuk Szabó Magda utolsó éveiről, és a hagyatékkal, különösen a szellemi javakkal járó feladatokról.

Színházi mesterségek bemutatója. A nagy klasszikus, a soha ki nem hagyható programunk! Sipos Csaba ügyelő, Danka László hangtechnikus, Farkas József világosító, Csorba Nikolett, Czibi Edina és Nagy Barbara fodrászok, Szabó Rea, Füsti Ilona, Deák Ferencné, Szmolenszky Dorina öltöztetők, Horváth Renáta kellékes és Balázs Éva súgó közreműködésével a nézők ismét a kulisszák mögé tekinthettek.

Folytassa, Ciceró! interaktív próba. Előző este tartottuk a premierét, aki azon nem vehetett részt, annak most a friss bemutatónkhoz kapcsolódó játékból kiderült, mi az a minisztériumi érzékiség, mit súg az audionarrátor (Tóth cecília) és mit jelez a jelnyelvi tolmács (Takács Erika). Volt olyan bátor néző (egy nyolcéves fiú) aki belehelyezkedve Takács Géza szerepébe elterült a minisztériumi kanapén.

Öltözői beszélgetések Zalán János igazgatóval, Hámori Ildikóval, Dániel Valival, Béres Ilonával, Fodor Tamással és Sándor Erzsivel. Három órán át csak meséltek és meséltek… Szóba került a Naptárlányok, amelyben Dániel Vali játszik, a Balta a fejbe, Hámori Ildikóval, és A székek előadás Béres Ilonával és Fodor Tamással. Direktorunk pedig minden kérdésre válaszolt, amit a nézők feltettek.

SunCity karaoke – hatalmas partit csaptunk a Szalonban Dobai Attilával és Pásztor Ádámmal! 

És egész nap jöttek a nézők… az idei Színházak éjszakája központi gondolata a színházpedagógia volt – mi is tartottunk kettőt: a kisebbeknek Tündér Laláról, a nagyobbaknak Folytassa, Ciceró!-ról Egervári Györggyel, Kálócz Lászlóval és Horváth Annával.

OperaLight. A Vocalise előadásában népszerű opera- és operett slágerek csendültek fel – 3 fiatal, szoprán énekesnő – Baghi Viktória, Gaál Mónika és Kiss Viktória – tolmácsolásában.

Occidental Express A Trap Door Theatre társulat előadása.

Utánképzés ittas vezetőknek Mindenki elmesélhette kedvenc autós sztoriját – a színészek is. Benkő Nóra, Haumann Petra és Szűcs Sándor – Sándor Erzsivel kiegészítve szórakoztató utánképzést tartott a Háy János-darabról és az életről – színházi próbáról és azon túlról…