Főszerepben: Vilmányi Benett

A Rés a présen – Snobless rovat vendége volt Vilmány Benett a Magyar Narancsban.
Ha ott nem láttátok, itt elolvashatjátok az interjút.

1.) Hogy kerültél a Pesti Magyar Színházba mindjárt egy főszerepre?

Horváth Illés látott a Játékosban és meghívott.  Addig nem is ismertük egymást. Szervezte a Pesti Kitérő művészeti bulikat a Magyar Színházban és az egyik ott vetített vizsgafilmben főszerepem volt.  Merőben egyoldalú volt az ismeretségünk. Nem tudom igazán miért éppen engem választott. Ez a színháznak olyan intim terepe, amelyről nem illik kérdezősködni. A rendező ösztönösen érez és gondol valamit, ez az ő dolga. Akkor is az ő dolga, ha rólam gondolja. A próbafolyamat alatt aztán úgyis sok mindenre fény derül, még ha nem is beszéljük meg. Színre, szagra, kémiára dőlnek el a dolgok.

2.)  Miért vette elő a rendező, ill a színház (szerinted) húsz év után Lőrinczy darabját?

Az van a városban most, ami ebben a színdarabban.  Mindenki azt szeretné, ha elmúlna a téboly, ha béke lenne és nyugalom, hogy ne mondjam szeretet, és közben szétölik egymást. Féltik a pénzüket, a hatalmukat, a befolyásukat, a jövőjüket és közben mindenkit leszarnak, akihez érzelmileg kötődhetnének. A gyereküket, a szerelmüket, mindent. Esik szét minden. Közben meg rengeteget lehet röhögni, mert az egész annyira groteszk, amennyire pokoli.

Fotó: Juhász Éva

További képek a Balta a fejbe előadásról galériánkban

3.) Milyen volt a próbafolyamat?

Meg kellett dolgoznom a barátságukért. Zárkózott mufurc vagyok én is, mint a többi színész. Mindenki tele van félelemmel, megfelelési- és bizonyítás kényszerrel, de ennek éppen az ellenkezőjét mutogatjuk egymásnak.  Beletelik egy kis idő, amíg felengedünk. De a próbán egyszer csak már nem lehet kamuzni. Minden kiderül mindenkiről és akkor már el is kezdünk jóban lenni. A reggeltől estig tartó együttszívás jót tesz a barátságoknak.

4.) Vannak rokon vonásaitok Ricsivel?

Az apáinkkal való példásan bonyolult helyzetünkről sokáig tudnánk beszélgetni egymással. Neki ráadásul legalább konkrétan nehéz azzal, hogy az apja halott. Nekem meg jó bonyolultan nehéz az élő apámmal. Igen, szeretném, ha büszke lenne rám.  Sokat jelentett, hogy az egyik első vizsgámban látott az Egyetemen és elégedett volt. Jó tudni. 

Bányász Árpád riportja a premieren készült

5.) Mi másban láthatunk még téged az idén?

A Balta után a Jurányiban kezdek egy kétszemélyes darabban, amelyben a barátnőmmel László Lilivel játszunk majd együtt, ő egyébként az osztálytársam is. Két iskolás gyereket játszunk, akik belekerülnek a beszláni túszdrámába. Megtalálnak engem ezek a feladatok, úgy látszik. Nyáron lesz a premier.

6.) Jó háttér volt a Terápiás szerep a további pályádhoz?

Persze. Óriási szerencse, rengeteg tanulás és ismertség. A szakma hamarabb vesz észre, mint a nézők az utcán. A Terápia előtt sokszor elképzeltem hogyan fogok viselkedni majd ha megszólítanak.  Na, hát pont az történik, mert már fel-felismergetnek az utcán is. Zavarban vagyok és sután mosolygok amikor megköszönöm a vadidegenek gratulációit.

7.) Van kedvenc hősöd?

Sztárjaim vannak, akikhez vonzódom. Csupa olyan alak, akik a színpadon vagy az életükben állandóan provokálják a környezetüket. Andy Kauffmann vagy Sacha Baron Cohen. Aztán Balotelli, Bödőcs, Puzsér, Bartos Cs István, aki amúgy sztár hajléktalan youtuber-vándorfilozófus.  De mondhatnám Marilyn Mansont is. Közel állnak hozzám ezek a kihívó, önsorsrontó, önmagukra veszélyes karakterek. Elkaptak egy ritmust és önazonosak. Bírom.