Hartai Petra: “Most nyugodtan lehetek sok és bátor!”

2018. szeptember 21-én mutatja be a Magyar Színház Hartai Petra, Takács Géza és Végh Péter főszereplésével a Folytassa, Ciceró – avagy Botrány a törvényszéken című bohózatát. Az előadás minisztériumi érzékiséget ígér, sok átöltözéssel. A női főszereplőt kérdeztük, mire számítson a közönség.

Hartai Petra az egyik legsikeresebb fiatal színésznő. Mindössze 3 éve kapta kézhez a színészdiplomáját, mégis már öt filmben és televíziós sorozatban szerepelt, 2016-ban pedig a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagjaként megkapta az év legígéretesebb fiatal tehetségének járó Arany Medál-díjat. 2017-ben villámgyorsan közönségkedvenc lett az Oltári csajok egyik főszerepével.

Ehhez csak egyet tudnék hozzátenni: szép!

Köszönöm. Sokan azt mondják, hogy a színészi pálya 80%-ban szerencse kérdése. Igazán szerencsésnek mondhatom magam, mert világ életemben fogták a kezem és segítettek az utamon. Már gyerekkoromban filmet forgathattam (Mi, szemüvegesek, 2004.), ott a rendező, Takács Vera vigyázott rám, majd a kaposvári egyetemi években nagyon fontos emberekkel találkoztam, és az osztályfőnökömtől, Kocsis Páltól rengeteget tanulhattam a színházról, szakmai alázatról, ízlésről. Aztán elkerültem Jordán Tamás színházába, ahol szeretetet és bizalmat kaptam. Sokat dolgoztam az elmúlt években, de úgy látom, ez megtérül most.

A színpadi vagy a filmes munka áll közelebb hozzád?

Talán a színpadi. A forgatás is izgalmas, de az egy másik szakma, teljesen más idegrendszert igényel. A színpadon még a hibák is csodálatos dolgokat szülnek. Azért természetesen szeretnék még sokat forgatni is, de most nekem a színpad az igazi szerelem. Szombathely csodálatos műhely, amit Jordán Tamás, az egész társulat, a rendezők, szóval közösen hoztunk létre. Jó ott lenni, oda tartozni. Szerencsés vagyok, hogy mostanában Alföldi Róbert, Mohácsi János, Zsótér Sándor, Lukáts Andor, Valló Péter, Réthly Attila, Horgas Ádám, és még rengetegen fogják a kezem.

További képek az előadásról

Szeptember 21-től a Magyar Színházban játszol egy bohózatban (Folytassa, Ciceró!) Hogy érzed magad a Magyar Színház társulatában?

Remekül. Mindig izgalmas kicsit kimozdulni, új emberekkel találkozni, új impulzusokat kapni. Érdekes megfigyelni, ki hogyan próbál, és hogyan reagál rám. Mint mindenki, én is szeretetben szeretek igazán dolgozni – feszültségben nem nagyon. A csapat száz százalékosan teljesít. A rendezőnk, Horváth Illés fiatal tehetség, ráadásul ebben a társulatban színészként is sok barátot szerzett már, így most tulajdonképpen a barátaival dolgozik, és ez meg is látszik a teljesítményen. Jó csapat gyűlt össze. Minden egyes nap, minden egyes próbán kedvet ébresztett a munkához, és ez nagyon fontos.

Ahogy belestem a próbákra, sokszor hallottam, hogy Illés a saját élettapasztalatából fakadó példával egészíti ki a rendezői instrukciót. Fel tudsz idézni olyan instrukciót, ami személyesen neked segített?

Legyél több! Az utolsó héten küzdöttem meg azzal, hogy most nyugodtan lehetek sok, és bátor.  A másik, hogy eddigi szerepeimben nem kellett ennyire erősen használnom a kihívó manipulatív nőiességet, amit ez a figura megkíván. Itt ugyanis egy olyan színésznőt játszom, aki leginkább a vetkőzéssel ér el sikereket. Eddig inkább ártatlan kislányokat játszottam, ennyire a szexualitásomat még nem kellett használnom.

Akkor tehát a gátlásaid feloldásához jött jól ez a próbafolyamat?

Ez nem a gátlásokról szól, hanem inkább arról, hogy a birtokomban legyen ez a tudás, és bátran használjam.

Mesélj egy kicsit a karakteredről, ki ez a nő?

Gobette intenzíven manipulálja maga körül a férfiakat, irányítja őket, és szereti ehhez a szexuális kisugárzását felhasználni. Színésznő, aki ugyan megkapta a színművészeti akadémia nagydíját tragédia kategóriában – ezt többször is elmondja a darabban, ennyire fontos neki –, és mégis hol tart? Azóta is csak vetkőzésért fizettek neki. Belátta, hogy hiába az álmok, ha a valóság a hús, akkor azzal kell élni. Eleinte a bosszú motiválja, tönkre akarja tenni azt az embert (Végh Péter), aki betiltotta a műsorát és kidobatta a szállóból, ahol lakott, majd beleszeret egy miniszterbe (Takács Géza), és ez sok bonyodalommal jár. Szóval a sok-sok kavarás, hazudozás és manipuláció közepette kialakul egy szerelem, hogy mi lesz a vége, azt nem árulom el…(mosolyog)

Ahogy látom, a jelmezeid is segítenek abban, hogy megmutasd ezt a szexuális vonzerőt…

Igen… és én nagyon szégyenlős vagyok! Nemrég volt az első jelmezpróba, és egy merő pánikban voltam, hiszen vannak testrészeim, amiket megmutatok… De hát ez is egy tanulási folyamat, hogy az ilyen frusztrációkon átlendüljek, és egyre szabadabban érezzem magam.

Két partnerrel lesz a legtöbb jeleneted, a már említett Végh Péterrel és Takács Gézával. Milyen élmények kapcsolódnak hozzájuk?

Nagyon jó volt velük dolgozni. Fel kellett nőnöm az ő szabadságukhoz, bátorságukhoz. Mindketten nagyon figyelnek a partnerre. Péter kiapadhatatlan energiája mindenkire jó hatással volt. Rendkívül kreatív, nagy élmény vele játszani. Géza nagyon bátor színész, a szabadsága nagy hatással van rám. De kettejük játékán túl is van miért ajánlani a darabot: mert sokat lehet kacagni, a zenék nagyon jók benne, csodálatos alakításokat láthatnak majd a nézők, minden felvonás tartogat valami meglepetést, szóval megérdemli ez az előadás, hogy a közönség megszeresse.

(VJ.)