Időutazás a Magyar Színházban – Ármány és szerelem

Tavasszal mutattuk be Schiller klasszikusát, az Ármány és szerelmet. Nagy érdeklődés mellett, hiszen Haumann Pétert a muzsikus Miller szerepében látni nem mindennapi élmény. De az előadás legifjabb szereplői is felkeltették a sajtó figyelmét. Az alábbiakban a közönség.hu kritikusának írása olvasható.

Lélegzetelállító kosztümök, korhű díszletek és hatalmas érzelmek jellemezték a Magyar Színházban a napokban bemutatott Schiller klasszikus, az Ármány és szerelem premierjét. Az előadás igazi időutazás nem csak a kor miatt, amelyben játszódik, hanem a koncepció alapján is, melynek mentén Eperjes Károly rendező a darabot színpadra állította.

Eperjes nem aktualizál, nem helyezi más korba a darabot, vagy más kontextusba a cselekmény eseményeit; nem értelmezi újra a művet, s amit vállal, – vagyis az eredeti mű minél hitelesebb interpretálását – azt maradéktalanul, s ami még fontosabb, kifejezetten szórakoztatóan teljesíti.

Az est számunkra legnagyobb pozitívuma a színészi játék volt. Haumann Pétert mindig nagy élmény színpadon látni s nem volt ez másképp ezen az estén sem, de rajta kívül is mindenkit csak dícsérni tudunk. Az ok, amiért most mégis két nevet kiemelünk, az, hogy a tragikus sorsú, a német Rómeó és Júliának is nevezett szerelmespár megformálását Eperjes Károly két egyetemi hallgatóra, Sziládi Hajnára és Tóth János Gergelyre bízta, akik minden szempontból tökéletes választásnak bizonyultak: szépek, hitelesek s nem utolsó sorban rendkívül tehetségesek.

Ármány és szerelem – képgaléria

A Vas István fordítás szövege csak a dramaturgia által megkívánt mértékben és a cselekmény fonalát nem érintve került néhány helyen módosításra, s bár a művet jól ismerők tetten érhetnek majd az előadásban egy nem is akármilyen csavart (amivel Eperjes mégiscsak korunkra reflektál), alapvetően a Schiller szándékai szerinti művet láthatják mindazok, akik jegyet váltanak az előadásra.

A premier ellenére egy érett, bejáratott előadás volt az Ármány és szerelem, hiszen Eperjes Károly 2016-ban Veszprémben is színpadra állította. Most két év elteltével, új szereposztással és kisebb változtatásokkal a veszprémihez nagyon hasonló előadást láthat a budapesti közönség.

Bíztatunk mindenkit tehát, hogy nézze meg Schiller és Eperjes klasszikusát a Magyar Színházban mert, …, mert egyszerűen jó.