Játék. Szenvedély – Színházak Éjszakája a Magyar Színházban

sze_logo_2016_AA Színházak Éjszakája egyre ismertebb és rangosabb esemény, a színházrajongók ezért már most izgatottan készülnek szeptember 17-ére. Idén ötödik alkalommal rendezik meg ezt a különleges nyílt napot, és ezúttal nem kevesebb, mint 30 teátrum alkot erre az éjszakára közel ezer fős társulatot.

A Színházak Éjszakájának a célja, hogy megmutassa, a színházak tisztelik és szeretik a nézőiket, ezért néhány órára bennfentesekké varázsolják őket. Szokatlan közelségben kulisszatitkokat tárnak fel, bevezetik őket a színházak rejtett zugaiba, beszélgetnek velük, rövid jeleneteket adnak elő, különleges színpadi produkciókat, amikre egy egész estés előadás túl hosszú lenne. Másként készül fel a színész, a háttérszakmák dogozói, és mást lát a néző.

A színház a színházcsinálók második otthona, ezért azzal, hogy itt látják vendégül a nézőt, személyesebbé, hitelesebbé válhat a munkájuk és a nézők is szenvedélyesebben kötődhetnek a teátrumokhoz és társulatokhoz, ha közelebbről megismerik őket. Ez közös inspiráció, amit érdemes együtt ünnepelni – erre való a Színházak Éjszakája. Amiből természetesen nem maradhatnak ki a fogyatékkal élők sem. Nekik különleges törődéssel kínál programot a résztvevők közül több színház audionarrációval, akadálymentes járatokkal és jeltolmácsok szerepeltetésével.

SZE2016_jegyhu_img (1)

Az előző évekhez képest az új tagok között köszönthetjük idén a Baltazár Színházat, az RS9-t, a Sanyi és Aranka Színházat, a Turay Ida Színházat, valamint a Vidám Színpadot. További résztvevő színházak: Átrium Film-Színház, Bethlen Téri Színház, Budapesti Operettszínház, Budapest Bábszínház, Dumaszínház, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Madách Színház, Magyar Állami Operaház, MU Színház, Örkény István Színház, Pesti Magyar Színház, Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, Ódry Színpad (Színház- és Filmművészeti Egyetem), Szkéné Színház, Thália Színház, Trafó, Újszínház, Vígszínház.

A Pesti Magyar Színház különleges programmal készül erre az éjszakára, amelyben lesz nyílt próba, díszletbejárás, színházi mesterségek bemutatása, integrált program keretében jelmezbemutatás és szerepcsere, de a néző beleshet Kukucskáló színházunkban a paraván mögé, és végül együtt lazulhat Magyarország legszebb színészzenekarával.