Kiből lesz a… Naptárlány? – próbanapló 1. rész

Ez a próbanapló a Naptárlányok próbafolyamatát kíséri végig.

 

Naptárlányok – napló
2017. szeptember 01.

Tíz órakor az ügyelő a hangosbemondón színpadra szólítja a szereplőket, a próbán résztvevő alkotókat, és munkatársakat.

A Naptárlányok díszlete lambériázott falaival egy kisvárosi művelődési vagy közösségi ház nagytermének belsejét idézi, a hetvenes-nyolcvanas évekből itt maradt berendezési tárgyakkal, amik között egy zongora is helyet kap. A háttérben, a játszó tér egyharmadát kisebb színpad foglalja el, amelynek nagy jelentősége lesz a történet folytán.

Jobbra van a terem bejárata, balra egy kinyitható, kétszárnyas ablak. Különböző stílusú székek állnak mindenütt elszórva, egy kisebb asztal áll a színpad közepén. A színésznőkön még saját ruha van, néhányan átöltöztek „játszóruhába”, de van, aki az utcaiban próbál, ennek itt és most még nincs jelentősége, a fő, hogy kényelmes legyen, és ne akadályozzon senkit.

Az első fél órában a dramaturggal közösen a szöveget egyeztetik, hosszas elemzés megy arról, hogy a „franc” vagy a „fene” szó az erősebb hangulati hatású a jelenet adott szituációjában. Amint befejezik a szöveg korrigálását, a rendező instrukciói alapján végigveszik az első aznapra tervezett jelenetet. John halála után járunk, a naptár már óriási sikert aratott, egy pillanat alatt elfogyott a yorkshire-i vásáron.

A hölgyek hosszú hezitálással és lelkiismeret-furdalással egy lopott koszorút „újrahasznosítanak” a saját maguk számára, majd Chris – Hegyi Barbara – konferálásával a naptár bemutatását próbálják. Ez majdnem másfél órát vesz igénybe, amit kis szünet követ, majd a próba második részében ismét összemondják a próbálni kívánt jelenet szövegét.

A színészek – éppen ahol vannak, ki állva, ki ülve – a saját szövegüket mondják el, szinte hadarva, teljesen érzelemmentesen, hiszen ennek a fázisnak az a célja, hogy egyeztessenek. Ezután Marie (Benkő Nóra) és Ruth (Tóth Enikő) jelenete következik, amibe később a többi Naptárlány is bekapcsolódik. Nagyon nehéz jelenet, itt jellemek ütköznek egymással, régóta dédelgetett sérelem kerül felszínre. Kettősükbe a főszereplő Chris is bekapcsolódik. Ruth hátrébb húzódik, visszakozik a vitától, mert a kérdés az, mi a célja Chrisnek a naptár létrehozásával, illetve, hogy a kanapévásárláson túl van-e más célja is. Vádak és védekezés – az összecsapás próbája.

A jelenet tetőfokán ér véget a próba, aminek a négy órája szubjektív időben mérve egy pillanat alatt elszállt.

 

Kis humorok, nagy mondások a próba során

 

Az egyik nőegyleti hölgy cseresznyés lepényt hoz a gyűlésre. Az ügyelő jelzésként egy fehér tányért ad a szereplő kezébe, rajta egy cetli: cseresznyés lepény. A hátoldalán ez áll: (EZ FINOM!)

Tóth Enikő odaszól Benkő Nórának a nyilak helyett golyóstollal történő darts-ozás közben:
– Szedd össze a nyilaimat, te Darts Vader! – mire Benkő.
– Ha ennyit kell hajolgatnom, kénytelen leszek elmenni edzésre!

Rendezői kérdés és utasítás:
– Hova rohantok azzal a koszorúval? Jó lenne, ha méltósággal vonulnátok, már mindegy, úgyis elloptátok!

Chris és Marie (Benkő Nóra) két perces jelenetének próbája már több mint fél órája tart. Igó Éva jelentkezik öt másik, a rendező által beállított formációban, fegyelmezetten ácsorgó szereplőtársa nevében, és halkan mondja:
– Közben rájöttünk, hogy nem állunk itt tovább, mint az a bizonyos valami a meleg vízben, hanem… – mire Hegyi közbevág:
– Az a bizonyos valami, ami a lakodalomban is állni szokott?
– Igen, ha az úgy jobb, tőlem ott is állhat. – egyezik bele Igó – De mi nem állunk tovább.
És leülnek.

Tallós Rita vadul köhögni kezd. Amikor szóhoz jut:
– Ha még egyszer valaki felém kínálja a gumicukrot, sárgalapot adok neki!

Utolsó megjegyzésként egy nagy igazság Hegyi Barbarától:
– Egy hős mindig szerethetőbb, ha kiderül, hogy végső soron ő is csak egy ember.

szöveg: Sári Edina