Merlin

merlin_plakatMERLIN
– táncelőadás két felvonásban –

SZEREPLŐK:
MERLIN STEFKÓ ISTVÁN
MÁB KIRÁLYNŐ SZÉKÁCS ZSÓFIA
        NINIANE, a tó tündére BENCZE JUDIT
FRIKK HAJDÚ PÉTER
LORD GARLOIS CZINEGE ÁDÁM
LADY YGRAIN DERVALICS DÓRA
UTHER KIRÁLY, Arthur apja POTORNAI NORBERT
MORGANA LA FAY, Arthur testvére ALBERT RÉKA
ARTHUR KIRÁLY  POTORNAI NORBERT
GUINIVERE GYULAI JÚLIA
SIR LANCELOT UNGI KRISZTIÁN
MORDRED, Arthur fia SZŐNYI BALÁZS
SIR GALAHAD CZINEGE ÁDÁM
MÁB KOBOLDJAI GYULAI JÚLIA, JOÓ GYÖNGYVÉR,
KODAK ADRIENN, NAGY NÓRA, UNGI KRISZTIÁN
NINIANE KOBOLDJAI BÉRES FANNI, CSIBI LÁSZLÓ, DORCSÁK TÜNDE,
KULIN VIRÁG, PÁL VERONIKA
LOVAGOK BRACHNA BÁLINT, KÓSA TITANILLA,
PÉTER SZABÓ RICHÁRD, SCHEIRICH GERDA,
SZŐNYI BALÁZS, TÓTH LILLA

Koreográfus: GYULAI JÚLIA
Jelmez: SZÉKÁCS ZSÓFIA
Látvány és arculat: POTORNAI NORBERT
Animáció: MOLNÁR BALÁZS
Fény: TAKÁCS ZOLTÁN
Smink: PRIMON ÁGNES

Rendező: GYULAI JÚLIA

A 2014. december 21-én Budapesten bemutatott Coincidance produkcióban a társulat az angolszász mondakör ármánnyal, szenvedéllyel és misztikummal teli világába kalauzolja nézőit. A történet alapját két őserő szüntelen harca adja: Mábnak, a pogány istennőnek és Niniane-nek, a tó tündérének szeszélyei minduntalan nyughatatlan csatákba torkollnak. A két örök ellentét egyensúlyát csak egyetlenegy élőlény kísérli megteremteni: Merlin.

Az angolszász mondakör kezdete Máb királynő hatalmának, a régi vallás hanyatlásához vezethető vissza. Niniane, a tó tündére – akit bizonyos források a királynő testvéreként is emlegetnek – Mábbal ellentétben a jó és az igazság szolgálatában áll. Ha küzdelmüket lecsupaszítjuk a puszta tényekre, akkor valójában nem másról van itt szó, mint a jó és a rossz számtalanszor feldolgozott, mégis kivesézhetetlen, örökös harcáról.
Máb és Niniane gyakorlatilag két ősidők óta létező, egymással szemben álló, mégis egymást kiegészítő kozmikus erő, amely megtalálható mindennapjaink legapróbb mozzanataiban is. Egyik sem létezhet a másik nélkül, nem választhatók szét, és csak együtt, egymáshoz viszonyítva értelmezhetők.
Ebben a történetben e két erőnek, két istennőnek az egységét egyetlen szereplő teremtheti meg: Merlin. Ő az a varázsló, akit Máb a maga erejének védelmezésére hozott létre, ám aki mégis az igazság szolgálatába áll. Merlin a sötétség teremtménye, aki a fény úttörőjévé válik: ő az egyensúly fenntartója.

A címszerepben Stefkó István, a Coincidance egyik legmeghatározóbb művésze látható. A jelmezek ezúttal is Székács Zsófia munkáját dicsérik, aki más Coincidance produkciókhoz hasonlóan e darabban is vezető táncosként lép színpadra Máb szerepében.