Őszi szonáta – Bergman klasszikusa a Pesti Magyar Színházban

Őszi szonáta_Sopron

Széles összefogással készült különleges előadásnak lehetnek részesei azok a nézők, akik a Pesti Magyar Színházba váltanak jegyet április 13-ra. A Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Komáromi Jókai Színház, a Mikházi Csűrszínház, a Forrás Színház, a Pesti Magyar Színház és a bécsi Europa Club együttműködésében jött létre Bergman klasszikusa, az Őszi szonáta című produkció. Ezúttal a négy szereplőt, négy különböző színházi műhely, illetve térség delegálja, amely jó alkalmat biztosít arra, hogy izgalmas, színészi generációkat összekötő előadás készüljön.

Charlotte szerepében az erdélyi színjátszás egy kiemelkedő művésze, Farkas Ibolya lép színpadra. Vukosavljev Iván, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója Viktort alakítja a színpadi játékban, Helena szerepét Diószegi Imola formálja meg, a soproni teátrumból pedig Molnár Anikó látható Eva szerepében. A jelmeztervező Szélyes Andrea.

Pataki András rendező elárulta, azért választotta ezt a darabot, mert nagyon megragadta a film forgatókönyve, ő azt olvasta, az abból készült filmet csak később látta. “Teljesen lenyűgöző ez a történet. Minden benne van az életünkről, emberi kapcsolatainkról, családi viszonyrendszereinkről, boldogságunkról, boldogtalanságainkról. Képesek vagyunk-e az együttélésre, a megbocsátásra? Felül tudunk-e emelkedni sértettségeinken, akarunk őszintén beszélni egymással? Az Őszi szonáta az emberi lélek mélységét mutatja meg számunkra. Látszólag női-darab, de mi férfiak sem úszhatjuk meg, hogy szembesüljünk a történet kérdéseivel, amelynek a vége az: el kell jutnunk a szeretet katarzisáig” – hangsúlyozta Pataki András, aki hozzáfűzte, a zene nagyon fontos szerepet tölt be a darabban és az egész produkcióban. Nem kiegészíti azt, hanem szerves része lesz az előadásnak. Ebben a soproni színház zenei vezetője, Oberfrank Péter zongoraművész volt az alkotók segítségére, ő készítette fel a színészeket is arra, hogy az előadásban hiteles tudják megformálni az általuk alakított zongoraművészeket.

Az ajánló a szinhaz.hu oldalán megjelent cikk alapján készült.


“Semmit nem tanultam a szeretetről” – Varga Róbert cikke a darabról, amely a mindenamisopron.hu oldalon jelent meg

őszi_szonáta_nagy kép
Forrás: mindenamisopron.hu