Pesti Kitérő // Koleszár Adél: Az erőszak sebei

Ötödik alkalommal kerül sor a Pesti Magyar Színházban összművészeti találkozóra – ezúttal a Pesti Kitérő és a Supermarket Gallery közös szervezésében.

Koleszár Adél: Az erőszak sebei

2018. november 28., szerda
19:00–22:00
Helyszín: Magyar Színház
1077 Budapest, Hevesi Sándor tér 4.

Koleszár Adél, 2018-ban Capa-Nagydíjra jelőlt fotós. 5 éve él és dolgozik Mexikóban. Adél egy évig élt a mexikói Veracruzban, és dokumentálta olyan nők életét, akik önszerveződő csoportokba gyűlve próbálják eltűnt szeretteiket megtalálni a drogháború sújtotta területeken.

Szerettünk volna létrehozni egy olyan interdiszclipináris eseményt, amihez a színház tökéletes hordozó közeg. Ez egy próba, hogy mennyire integrálható a kép és a szöveg ebbe a közegbe és miképpen. Adél a fotók mellett rengeteg interjút is készített azokkal a nőkkel, akikkel Veracruzban élt és nagyon sokat mesélt ezekről a beszélgetésekről és a metaforákról, amiket egy egy közeg használ a beszédeben, hogy valahogy képes legyen feldolgozni a feldogozhatatlant. Amikor megmutatott néhány ilyen interjú részletet, akkor azt gondoltuk, hogy bár a fotó, mint műfaj nem igényel szöveges kiegészítést, de talán egy eseményt szervezhetnénk, ahol a néző a szöveges tartalmakat megismerve még közelebb kerülhet a tárgyhoz. Egy olyan installáció, ahol vezetett módon vesz részt a néző a történetben. Vezetett, mert nem lehet letagadni, hogy ívre szükség van. Kell előbb ismerni a történet és a képek hátterét, hogy a szövegek által jobban megismerjük a fotókon szereplő nőket, és kell az a levezetés is, hogy az alkotó beszélhessen és a néző kérdezhessen. Ez egy kísérlet arra is, ha csoportban érzékelünk valamit, akkor milyen módon tudjuk megosztani egymással az érzéseinket és gondolatinkat az élményről.

Az esemény ingyenes. A részvételi szándékodat kérjük ezen email címen jelezd: info@gallerysupermarket.com

Támogatók: NKA, Pesti Magyar Színház