Szeretnivaló, de szigorú, patriarchális családnak gondolom ezeket a chioggiaiakat

“Szeretnivaló, de szigorú, patriarchális családnak gondolom ezeket a chioggiaiakat”

Kozma János
Fotó: Kozma János

Gáspár Tibor, a Pesti Magyar Színház társulatának tagja, kiemelkedő évet tudhat maga mögött: a sajtó neki ítélte a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfiszínésznek járó díjat, és jelentős filmekben kapott főszerepet. A magyar csodaparipa történetét feldolgozó Kincsem bemutatója 2016-ban várható, és apaszerepet játszik a mozikban jelenleg látható Anyám és más futóbolondok a családból című filmben. A színművésszel Vasvári Judit beszélgetett.

A Chioggiai csetepatében egy kissé erőszakos figurát, egy családfőt alakít, aki néha lapátot ragad, hogy megnevelje az asszonyokat… Ebben a szerepben hogy érzi magát?

Kozma János
Fotó: Kozma János

Nem tetszik nekem, hogy erőszakosnak mondja, mert nem ő erőszakos, hanem a környezete az! A nők hajszolják bele, akiket nagyon szeret, félt, és jól ismer, vagyis tudja, milyen lepcses szájúak és mennyire tudják bonyolítani az amúgy sem könnyű életet. Szeretnivaló, de szigorú, patriarchális családnak gondolom ezeket a chioggiaiakat, Lapát Toni családját, ellentétben a másik családdal, ahol inkább az asszony hordja a nadrágot. Jó, hogy nem vagyunk egyformák. Az én figurámnak egy ügye van: a család, a megélhetés – és minden zavarja őt, ami nem jó irányba megy.

A teljes interjút hamarosan honlapunkon olvashatják!