Tiszta vizet öntünk a pohárba – környezettudatos gyerekdarabot mutat be a Magyar Színház

_JAN0863Szemléletformáló, környezettudatos mesét állít színpadra a Magyar Színház. Az olvasópróbával elindult Hedry Mária: Tündér Míra című mesejátékának próbafolyamata a Magyar Színházban.

Hedry Mária író, költő harmadik színpadi művének fontos üzenete, hogy óvjuk meg természeti értékeinket, különösen a tiszta vizet. Az írónő elmondta: igazi népmesei hősök segítségével elevenedik meg Tündér Míra története, a jó és a rossz harca.

– Tündér Míra klasszikus mesejáték, Holnemvolt ország királyával, Tündér Rózsa királynéval, udvari bolonddal, gonosz varázslóval, halászlegénnyel, kígyóval, varanggyal. Érzékelhetjük ebben a történetben, az ember hogyan fosztja ki anyagi haszonért a természetet. Látjuk, hogy az önzés és kapzsiság miként fenyegeti az élővilágot. Ám mint a mesékben, van megoldás és jóra fordul az igazak sorsa. A történet tanulsága szerint mindez a valóságban is lehetséges, ha időben felhívjuk a gyermekek figyelmét a környezetünk megóvásának, illetve a feltétel nélküli hűség, az önfeláldozás, a bátorság és a valódi értékrend fontosságára – így ajánlja a szerző, Hedry Mária az előadást.

_JAN0841
Juhász Róza

Juhász Róza Veszprém után a Magyar Színházban is színre viszi a mesejátékot. A két rendezés között a kapcsot Gáspár Kata jelenti, aki mindkét előadásban a címszerepet alakítja. A rendezőnő kiemeli, szórakoztatva is lehet komoly dolgokról beszélni.
“Naponta kapunk híreket olyan természeti jelenségekről, eseményekről, melyek valóban komoly figyelmeztetések az ember számára. Ott kell lépnünk, változtatnunk, ahol módunkban áll. Nekem most rendezőként, a Pesti Magyar Színházban adódott ez a lehetőség. Egy tündéri színdarabot mutatunk be, megfelelő komolysággal, igényes munkatársakkal és remek színészcsapattal. Hedry Mária meséje rendkívül komoly mondanivalót hordoz, de egyben képes arra is, hogy szórakoztassa kis közönségét. A veszprémi előadásokon azt tapasztaltam, hogy nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek, szülők és tanárok is nagyszerűen érezték magukat. Reményeim szerint így lesz ez a Pesti Magyar Színházban is” – mondta el Juhász Róza, az előadás rendezője, akit A muzsika hangjában  Frau Schmidt szerepében és a Chioggiai csetepaté “Citrom” Liberájaként láthat színpadon a Magyar Színház közönsége.

A szereposztás különlegessége, hogy Tahi József és Tóth Éva – akárcsak az életben – házaspárként szerepel. Az előadás során derűs pillanatokat okoz majd, ahogyan a játék és az élet összecseng egymáshoz intézett mondataikban. A királyt és királynőt alakító Benkő Nóra és Tóth Sándor pedig a királyság mellett a Pesti Magyar Színiakadémiát is együtt kormányozza.

Fotó: Kozma János