Új bemutató, új színhely, viharvert párkapcsolatok – friss képek az ALVÁS próbájáról

Új játéktér, ősbemutató, kortárs dráma a párkapcsolatokról, amelyekben tipródunk, még akkor is, ha azt hisszük, nincs is hozzá közünk. A világhírű norvég szerző, JON FOSSE ALVÁS című darabjának bemutatójára készül a Magyar Színház. Az előadást egész napos rendezvény előzi meg, amelyről itt írtunk. A részletes programot itt találja: A kortárs norvég irodalom napja_2017_04_08

Az előadásról:
Mindenen nyomot hagyunk, amivel érintkezünk. Kitörülhetetlenül meglátszunk a falakon, amelyek körülvesznek, és az embereken, akikkel körülvesszük magunkat. Partnerünk, férjünk, feleségünk egy életen át cipel bennünket, aztán az emlékünket. De a halál sem megoldás. Mindig, mindenki jelen van, akire emlékezünk és az emlékek nem válogatnak. A jók ugyanúgy helyet kérnek, mint a rosszak. A megszépítés, a hazugság, az öncsalás sem megoldás. Tudjuk, amit tudunk, fölösleges szépíteni.

Az Alvásban jelenidőben van a múlt és a jövő. Egyszerre van jelen mindenki akkor is, ha már csak az emléke él. Ha az él, akkor ő maga is van. Vannak a fiatalok, akik egyszer majd öregek voltak és emlékeznek önmagukra, mintha tényleg azok lennének. – Valahogy így.
Jon Fosse kifog a ragozáson.

Képek a jelmezes próbáról – fotó: Kozma János

Pontos egyszerű mondatai alatt-mögött párkapcsolatok viharai, pusztító és néha felemelő érzésekre bukkanunk. Szerelemre.
Ami férfi és nő között, ami párkapcsolatokban megtörténhet, az itt megtörténik, a múltban a jelenben és a bármikorban. Az Alvás színpadán a párhuzamosok még a végtelen előtt találkoznak, és ettől senkinek sem lesz egyszerűbb. Talán csak a nézőnek, akinek így lehetősége van látni, belátni, rálátni.
Megnézni.

A világhírű norvég szerző, a „fenegyerek” különleges darabjának magyarországi ősbemutatója. A skandináv thrillerek hideg világa keveredik egy XXI. századi Ibsennel. Jon Fosse norvég drámaíró a kortárs drámairodalom egyik legismertebb és leggyakrabban játszott szerzője. Dramaturgiájának jellegzetessége a költői nyelv, a rövid dialógusok mögé rejtett gondok és gondolatok. Szereplői általában névtelen hétköznapi kisemberek, élhetnének bárhol és bármikor. Mindennapi helyzetekben látjuk őket, de közben a lét értelmére, az egymáshoz való viszonyukra, az őket összekötő és elválasztó kapcsolatokra, a magányukra, az életükre keresik a választ. Alvás című drámáját 2005-ben mutatták be az oslói Nemzeti Színházban, 2006-ban az év legjobb drámája címre jelölték.

Kulisszatitok: így rendez Lengyel Ferenc – fotó: Kozma János

A történet szinte minimalista. Egy fiatal pár lakást keres, találnak is egyet, tetszik is nekik, ám egyszer csak egy másik fiatal pár is beköltözik a házba. Innentől egymás mellett élnek. Majd feltűnik egy középkorú férfi is. A párhuzamos élettörténetek még a végtelen előtt a színpadon találkoznak.

VASFÜGGÖNY MÖGÖTTI JÁTÉKTÉR:
Jon Fosse: ALVÁS dráma
Rendező: Lengyel Ferenc Jászai Mari-díjas
Bemutató: 2017. április 8.

Szereplők: Benkő Nóra, Csőre Gábor, Dengyel Iván, Gáspár Kata, Hámori Ildikó, Horváth Illés, Móga Piroska, Pavletits Béla, Szatmári Attila, Takács Géza