Ünnepi pillanatok az évadzáró társulati ülésen

A 2015/2016-évadzáró társulati ülésén Zalán János igazgató értékelte a Pesti Magyar Színház évadát. A direktor elmondta, hogy a fizető nézők száma 30 ezerrel – az előző évadbeli 56 ezerről több mint 86 ezerre – nőtt, az előadások nézettsége pedig 44 százalékról 70 százalékra emelkedett.

Az évadban ünnepeltük a Rumini című mesejáték 125. előadását; a Házasságon innen, házasságon túl című házasságdráma 125.; az Égigérő fű című mesejáték 50. valamint a Holdvilág és utasa 50. előadását.

Néhány munkatársunk ugyancsak jeles évfordulóhoz érkezett a 2015/2016-os évadban. Boda Jenő zsinóros pályájának 40 éves jubileumát és Tóth Lovász Mónika súgó pályájának 25 éves jubileumát köszöntöttük a Pesti Magyar Színház nagyszínpadán. Nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntöttük Roskó János öltöztetőt.

Tahi József színművész pályája negyedszázados évfordulójához érkezett: idén a 25. évadát zárta színházunk falai között. A társulat szavazatai alapján kiosztottuk a Pesti Magyar Színház 2003-ban alapított Főnix-díjakakat. A legjobb női főszereplő Gáspár Kata, (Hajnalban, délben, este – Anna) a legjobb férfi főszereplő Pavletits Béla (Sugar | VAN AKI FORRÓN SZERETI – Jerry (Daphne)) színművész lett. Az igazgatóság döntése alapján a Főnix-különdíjat Mátyás István gondnokságvezető kapta.

Iglódi István Jászai Mari-díjas, Kossuth-díjas, Érdemes Művész, színházunk egykori igazgatója emlékére felesége, Iglódiné Fábry Zsuzsanna 2011-ben díjat alapított. Döntése értelmében az idei évad végén az Iglódi István-emlékgyűrűt Méhes László Jászai-díjas színművész veheti át.

A 2015/2016-os évadban magas állami kitüntetést vehetett át Magony Enikő korrepetítor, aki a Magyar Ezüst Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetésben részesült.

Az igazgató beszélt a színház akadálymentesítési programjáról is, amelynek keretében bevezették az audionarrációt a vakok és gyengénlátók számára. Az idei évadban 60 előadást kínáltak audionarrációval. Emellett a hallássérültek számára bevezették a jelnyelvi tolmácsolást, és vannak olyan előadásaik, amelyen egyszerre jelenik meg az audionarráció és a jelnyelvi tolmácsolás. “A kihívással élők számára kínált programsorozatunk az egyik legsikeresebb” – mondta, hozzátéve, hogy a European Theatre Convention (ETC) elnevezésű színházi szövetség más tagszínháza is érdeklődött már programjuk szakmai és technikai háttere iránt.

Az ünnepi megemlékezések sorát a Nemzeti Stúdió megalapításának 50. jubileuma zárta – Zalán János kezdeményezésére, a Pesti Magyar Színiakadémia, Benkő Nóra, Tóth Sándor és Szalay Tímea szervezésében közel négyszázan emlékeztek együtt 2016. június 11-én a legendás színészképző intézményre a Pesti Magyar Színházban.

Fotó: Zsigmond László