“Verhetetlen parkoló vagyok!”

Az UTÁNKÉPZÉS ITTAS VEZETŐKNEK a Magyar Színház új előadása, amelyben mindenkinek elvették a jogsiját, és tanfolyamra kell járnia, hogy visszakapja. A darabban vicces, furcsa és elgondolkodtató sztorik kerülnek elő, mert a vezetésről mindenkinek van egy jó története. Kiváncsiak lettünk, hogy az előadásban szereplő színészek vajon mit mesélnének, ha nem Háy János szövegét adnák elő…

CSŐRE GÁBOR
Még a kétezres évek elején volt egy fura igazoltatásom. Kezdő színészként autóval igyekeztem a próbára, és sajnos nem volt bekötve az övem. A rendőrök persze megállítottak és kérdezgetni kezdtek. Mi a foglalkozásom? Mondom, színész vagyok. Erre azonnal előkerült a szonda, mondván, hogy a színészek mindig részegek – pedig még csak délelőtt fél tíz volt. (Vicces, hogy éppen az én szövegem a darabban, hogy a színészek mindig isznak, ezért ha kijózanodnak, nem tudják eljátszani a szerepüket, amit ittasan tanultak meg…) Természetesen a szonda semmit sem mutatott, de a rendőrök csak nem engedtek el. Kedves Gábor így, kedves Gábor úgy… nyugodjon meg, hová siet? Én a próbára igyekeztem volna, de csak nem engedtek el. Én meg nem kapcsoltam, hogy esetleg egy kis pénzre számítanak tőlem. Végül egyenesen feltették a kérdést: És mennyi a fizetése, kedves Gábor? Kezdő voltam, havi hatvanezer forintot kerestem. Erre elengedtek, mert még ők is kevésnek találták ahhoz, hogy lecsípjék belőle a büntetésemet.

PATAKI SZILVIA:
Elég macerás volt megszerezni a jogsit. Még tizenévesként kaptam az első színészi felkéréseket és azóta nem volt megállás, még a gimnáziumot is magántanulóként fejeztem be. Mások a gimis évek alatt tanulnak meg vezetni, de én mindig csak elkezdtem megszerezni a jogosítványt, de sosem értem a végére. Mondhatni,  lelkes jogosítvány elkezdő voltam. A KRESZ-tanfolyamot és vizsgát E-learning módszerrel többször is letudtam, de tovább sosem jutottam. Mostanában azonban úgy éreztem, hogy ez így tarthatatlan, ezért újra nekifutottam. Érdekes, hogy épp az UTÁNKÉPZÉS ITTAS VEZETŐKNEK előadás próbafolyamata előtt, decemberben szereztem meg a jogosítványt. Az mondják, a vezetésnél gyakorlat teszi a mestert, nos, elárulom már verhetetlen parkoló vagyok!

PAVLETITS BÉLA
Már 17 évesen megszereztem a jogosítványomat, az volt az első év, hogy 18 év alatt lehetett. Nagyon büszkén mentem a szalagavatóra, zsebemben a papírral, hogy már vezethetek. Autóm viszont csak tavaly nyáron lett, addig mindig kölcsön kértem, ha nyaralni mentünk vagy kellett valamire. Még nem tudtam megszokni, hogy van kocsm, hiszen nem viszem fel a lakásba, nincs szem előtt. Az utcán is mindig rácsodálkozom, hogy ott áll. Most hogy van, sokszor használom, mert állandóan sietek valahová: forgatásra, szinkronba vagy a színházba. De azért a jó az idő hatására megint elővettem a biciklimet, mert mégiscsak azzal védem a környezetet. 
 
SZATMÁRI ATTILA
12 évvel később kezdtem vezetni, mint amikor a jogosítványt megszereztem, mert nem volt autóm. Az akkori párom felügyelete mellett “tanultam újra” a vezetést. Előbb szereztem gyakorlatot autópályán, mint a városban, mert hétvégente messzi vidékre autóztunk együtt. Őrségbe, Balatonfelvidékre, Tokajba, Villányba… Többnyire bortúrákra. Milyen ironikus, hogy az előadásban mindig én emlegetem a borvacsorát. Azért van egy jelentős különbség: ittasan sosem vezettem, inkább ottalvós túrákat szerveztünk.