Zalán János PhD

Dr. Zalán János, PhD (Salgótarján, 1966. március 28. –) színész, producer, több, filmművészettel kapcsolatos cég ügyvezető igazgatója, tulajdonosa, közreműködője, média és kommunikáció témaköri egyetemi megbízott előadó. 2015-től a Pesti Magyar Színház igazgatója.

1984-ben érettségizett a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjaként. 1985-1986 között a Nemzeti Színház Stúdiójába járt, majd 1987-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színművész szakára, Horvai István és Kapás Dezső osztályába. 1991-ben színművészként diplomázott. 2005–2007 között elvégezte a Kodolányi János Főiskola Televízió és Reklám szakát, 2008–2009 között pedig a londoni Middlesex University budapesti kampuszán Master of Arts in Marketing Communications mesterképzését, angol nyelven. 2016-ban megszerezte az SZFE Doktori Iskolai abszolutóriumát, témavezetője M. Tóth Géza volt. Egy évvel később, 2017-ben a film és videóművészet területén szerzett tudományos fokozatot (PhD). Kutatását később kiszélesítette az előadó-művészet területére is, a DLA fokozatának megszerzése 2018-ra várható. DLA (Doctor of Liberal Arts) doktori fokozatának kutatási területe: a színházi élmény elérhetővé tétele a kihívással élők, elsősorban a látássérültek számára.

2015-ben az általa vezetett Pesti Magyar Színházban – az országban elsőként – vezette be az intézményesített audionarrációt. XXI. századi innovatív technológiát alkalmazva, a vakok és gyengénlátók segítésére audionarrációs mobilapplikációt tettek elérhetővé a színházi előadások élő közvetítéséhez. A látássérültek mellett a színházi előadások akadálymentességét siket és nagyothalló nézők számára jeltolmácsolással valósítja meg. A Pesti Magyar Színház 2015 óta vállaltan a családok színháza. Gyerekdarabok, musicalek, vígjátékok, népszerű klasszikus és kortárs darabok szerepelnek a repertoárban.

Zalán János stúdiós és főiskolai évei után a budapesti Játékszín, a Komédium, az Újpest Színház és a Vidám Színpad előadásiban játszott. Számos szinkronszerepben hallható, szerepelt filmekben, sorozatokban is. Az 1994-ben alapított Masterfilm Ltd (1998-tól a Masterfilm Digital Kft.) többségi tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. 2000-től a Digital Media Services Kft. ügyvezető igazgatója. 2005-től az Eurosport, 2007-től az Eurosport2 közvetítéséért felelős magyarországi cég korábban művészeti, jelenleg ügyvezető igazgatója. 2010 óta az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének megbízott előadója. Részt vett a Disney Channel, Warner Bros. Cartoon Network, a National Geographic Channel, a Hallmark Channel, az MTM-SBS TV, régebben az Animal Planet, a Diginet Discovery és a FoxKids Channel csatornák magyar nyelvű adásainak gyártásában.